Ads 468x60px

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Erik Hamréns mittfältsproblem

Sista landslagssamlingen för det det här är igång och i morgon kväll möter Sverige Finland i Helsingfors. Blågult kommer från två rätt tveksamma matcher mot Ungern och San Marino, man har mycket att bevisa mot Finland och mycket att förlora mot Holland. Förutsättningarna kan enkelt målas upp såhär; vinner Sverige båda matcherna är man klara för EM 2012. Tar man 4 poäng kan man fortfarande bli direktkvalificerade till EM om vissa resultat går vår väg. Tar man 3 poäng är man garanterade ett playoff-spel (dubbelmöte hemma-borta) mot en annan grupptvåa i november.

Till den här samlingen är Sveriges viktigaste spelare, Olof Mellberg (ja, han är viktigare än Zlatan), tillbaka. Mellberg har missat två matcher i kvalet, Sverige har förlorat båda. Mellberg har sagt att det här är hans sista kval, oavsett om Sverige når EM eller inte. Detsamma hoppas jag gäller Majstorovic, men frågan om ett nytt mittbackspar får vänta till nästa höst då vm-kvalet drar igång. Till kvalavslutningen har vår viktigaste spelare i Zlatan kommit in i ett rejälare matchtempo än mot Ungern och San Marino. Startelvan känns given till 9/11.

De frågor man ställer sig är; Vart spelar Rasmus Elm? Jag tror att Rasmus har spelat till sig en plats i startelvan genom sin fina form i den Holländska ligan och sitt fina inhopp mot Ungern för en månad sedan. Jag anser inte att frågan är om han spelar, utan vart han spelar. Bäst gör han sig på det centrala mittfältet i stället för Anders Svensson. Jag är säker på att den platsen är vigd åt Rasmus lagom till att VM-kvalet börjar. Det är dock tveksamt om Erik Hamrén väljer att peta en av Sveriges viktigaste spelare under 10 år efter en dålig landskamp mot Ungern. Jag tror inte det. Anders ska spela, men det skall Kim också, särskilt mot Holland där det kan smälla på innermittfältet. Den enklaste lösningen är att låta Rasmus spela på högerkanten istället för Sebastian Larrson som inte gjort succé (han har inte varit dålig heller). Det är det enklaste beslutet rent politiskt inom gruppen, och det är nog även det som gör laget som bäst. Glöm inte att Elm spelade hela VM-kvalet på högerkanten.


Spelar Rasmus Elm högermittfältare i morgon?

Den andra frågan är vem som kommer att spela släpande anfallare bakom Zlatan. De alternativ som finns är Ola Toivonen och Johan Elmander. Toivonen är en bättre spelare på just den positionen, men Elmander är såpass löpstark och verkar vara en personlig favorit hos Hamrén och bör inte räknas bort. Jag anser att Ola Toivonen bör spela från start, han gör det mycket bra i Holland och han är van att ligga bakom anfallaren där han kan fördela bollar in bakom motståndarnas backlinje eller ut på kanterna. Jag ser helst Emir Bajrami på vänsterkanten, men där verkar Chippen gå före.

Startelvan ser förmodligen ut såhär mot Finland;

Isaksson
Lustig-Majstorovic-Mellberg-Olsson
Källström-Svensson
Elm-Toivonen-Wilhelmsson
Zlatan

Tipset: Finland 0-3 Sverige

/ Petter Östman

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vilken liga följer du?